Afbeelding ThermaCam SC640 infrarood camera

Thermografie bij PV installaties - zonnepanelen

PV installaties zijn in principe elektrische installaties waarvan het grootste gedeelte opgesteld staat onder vrij zware uitwendige invloeden. Weer, wind, zon en vorst hebben een invloed op de veroudering van de componenten. Deze delen van de installatie zullen meer toezicht en onderhoud vragen dan normale elektrische installaties binnen.

De vele verbindingen, eigen aan de PV modules en de huidige installatie wijze met stingomvormers, houden ook meer risico op brand in dan verbindingen bij dezelfde stromen bij verlichting of drijfkracht.

Met thermografie kunnen we zeer snel de panelen of verbindingen (waneer deze voor de camera zichtbaar zijn) lokaliseren die mogelijks een negatieve invloed hebben op het rendement van de installatie of waaraan een veiligheidsrisico verbonden is.

Op platte daken wordt, indien mogelijk, paneel per paneel met de infrarood camera onderzocht. Op hellende daken is onderzoek vrijwel alleen mogelijk vanuit een hoogtewerker of helicopter.

Voor wie en waneer?
In principe voor alle PV installaties groot of klein in vermogen.
Grotere uitbaters van PV installaties nemen clausules op in het lastenboek die bepalen dat de installaties moeten onderzocht worden alvorens kan opgeleverd worden. De meeste eigenaars hebben dat uiteraard niet gedaan. In dit geval raden wij aan alsnog de installatie aan een onderzoek te onderwerpen. In uw voordeel gebeurt dit best voor het verstrijken van de waarborgperiode.

Verzekeraars raden voor industriële PV installaties een visueel onderzoek aan om de drie maanden en een jaarlijks thermografisch onderzoek.

De beelden hieronder geven u enkele voorbeelden uit de praktijk. Klik op het beeld voor een grotere weergave in een 'lightbox'.

Aarzel niet contact op te nemen indien u hierbij vragen hebt of een afspraak wenst te maken.

 • Slechtwerkende cel door vogelpoep
  Slechtwerkende cel door vogelpoep
 • Paneel alleen nog goed voor recyclage - Veiligheidsrisico<
  Alleen nog goed voor recyclage - Veiligheidsrisico
 • Delta T bij cellen - Vereist verder onderzoek
  Delta T bij cellen - Vereist verder onderzoek
 • Panelen op onze teststand
  Panelen op onze teststand
 • Kortgesloten string - Veiligheidsrisico
  Kortgesloten string - Veiligheidsrisico
 • Verbindingsprobleem - Veiligheidsrisico
  Verbindingsprobleem - Veiligheidsrisico
 • Verbindingsprobleem in het paneel - Veiligheidsrisico
  Verbindingsprobleem in het paneel - Veiligheidsrisico
 • Gevolg van schaduw
  Gevolg van schaduw
 • Onderzoek uit helicopter
  Onderzoek uit helicopter